Contextueel werken

Diëtist plus traject/Contextueel hulpverlenen

 Ik kom veel mensen tegen die vastlopen met hun gezondheid. Ze “weten” wel wat ze moeten doen om gezonder te worden, echter de spreekwoordelijke knop gaat maar niet om. Keer op keer vinden ze dat ze op dieet moeten of moeten stoppen met ongezond gedrag. Even lukt dit prima, echter na een tijdje komt er terugval.

Juist deze groep mensen heeft mij geïnspireerd om eens verder te kijken dan mijn vak als diëtist. Wat kan ik nog meer bieden om vanuit een andere context te kijken naar gezondheid. De mens is meer dan alleen het gedrag wat wij laten zien. Problemen staan nooit op zichzelf, omdat de sociale, relationele en culturele context altijd een rol speelt, kan deze ook worden betrokken in het gesprek

De afgelopen jaren ben ik mij gaan verdiepen in de contextuele benadering. Ik ben afgestudeerd als contextueel hulpverlener en doe nu de vervolgopleiding tot contextueel therapeut.
Het contextuele gedachtengoed is simpelweg een beschrijving van wat zich in het leven en in het omgaan met het leven afspeelt en welke mechanismen mensen en gezinnen daarop ontwikkelen. De meeste mensen zullen het daarom ook direct herkennen of zelfs zeggen “dat wist ik eigenlijk al”. En juist deze eenvoud is de unieke kracht van deze benadering.

Bewustwording van jezelf als mens in verbondenheid met je gezin van herkomst. Deze bewustwording kan je helpen motieven en overtuigingen van jouzelf meer te plaatsen en te begrijpen

Dit doen we door naar jouw gezin van herkomst te kijken. Ik werk hierin met een genogram. Wie zijn jouw voorouders en welke life events zijn voor jou en je familie bepalend geweest. We kijken vanuit het gezin van herkomst naar de balans van geven en nemen, loyaliteiten, de schades en de schatten. Hulpbronnen. Deze manier van kijken en jezelf gaan herkennen in het licht van jouw gezin van herkomst is vooral heel helpend en hoopvol voor de toekomst. En ik denk dat hier het vertrouwen kan komen om echt blijvend andere keuzes te maken, ook in levensstijl.

Naast het werken met het genogram werk ik ook met beeldtaal.

Het werken met een beeldtaal (playmobil poppetjes) maakt het makkelijker inzicht in je eigen situatie te krijgen. Je ziet jezelf, je dierbaren en andere belangrijke dingen letterlijk in jouw context voor je op tafel staan. Een manier die in veel gevallen veel inzicht geeft.

Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, laat het mij weten. Deze manier van het gesprek aangaan heeft tijd en rust nodig. Dit lukt gedeeltelijk binnen de diëtetiek uren.