Hulp bij eetstoornissen
Wanneer eten veel meer dan een bron van spanning is geworden, maar een obsessie is geworden die je normale dagelijks leven ontwricht, dan kan er sprake zijn van een eetprobleem of eetstoornis.
Wanneer er nu precies sprake is van een eetprobleem of eetstoornis, is beschreven in de DSM-V, het psychiatrisch handboek voor diagnostiek. Daarin is vastgelegd wat de criteria zijn voor verschillende eetstoornissen, zoals Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder. Een dergelijke diagnose wordt gesteld door een psycholoog of arts. Hoe dan ook, duidelijk is dat de gevolgen van een eetprobleem of eetstoornis grote impact hebben op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Het goede nieuws is dat je kunt herstellen van een eetstoornis, maar niet zonder hulp.
Hoe kan ik jou helpen?
Als diëtist begeleid ik jou op het deel voeding en je fysiek goed voelen. Dat doe ik graag met een team omdat brede inzet van begeleiding helpend is. Ik werk met diverse disciplines samen en geloof in goed overleg met elkaar.
Omdat een eetstoornis over zoveel meer gaat dan voeding combineer ik het met mijn achtergrond als therapeut. Ik vind een goede therapeutische basis van belang. Het kan daarom heel prettig zijn om elkaar eerst te ontmoeten. Voel je je op jouw plek dan loop ik graag met jou mee in het proces.
Hoe ziet die begeleiding eruit?
Samen met jou stel ik een plan op voor de behandeling. Afhankelijk van in welke fase je zit, zal er aandacht zijn voor het inventariseren van je eetgewoonten en eetgedrag, het ontstaan daarvan, de functie van de eetstoornis, je relatie met eten en je lichaam, je zelfbeeld en de invloed van de eetstoornis op de diverse gebieden van jouw leven.
Twijfel je of je een eetstoornis hebt en wil je hierover praten? Wees welkom om samen jouw verhaal te bespreken. Ik kan ook hulp bieden bij het zoeken naar geschikte hulp.
Vergoeding diëtetiek
De diëtist wordt voor 3 uur vergoed vanuit de basisverzekering. Ik heb met alle zorgverzekeraars een contract.Mocht je te maken hebben met een hart- en vaatziekte zoals diabetes, verhoogde bloeddruk of een verhoogd cholesterol. Dan kan het zijn dat de kosten vergoed worden vanuit de zogeheten ketenzorg. Uw huisarts weet hier meer over.
Werkwijze
Ik maak gebruik van een telefonische of schriftelijke intake (via mail) om af te stemmen of je op de juiste plek bent. Voor mij is de match tussen mij als hulpverlener en jouw hulpvraag van belang. Om tot een fijne samenwerking te komen is het belangrijk om hier beide een goed gevoel over te hebben.